شهرستان مبارکه با جمعیت تقریبا دویست هزار نفری در بخش مرکزی استان اصفهان در فاصله 45 کیلومتری شهر اصفهان واقع شده است. مبارکه به دلیل وجود کارخانه های بزرگ صنعتی همچون فولادمبارکه ، پلی اکریل و ... یکی از قطب های صنعتی ایران محسوب میشود.
وجه تسمیه مبارکه
مبارکه نامی است از غلام بیگم زوجه احمد خان گیلانی و عمه شاه عباس صفوی ولی چون به دستور بانوی خود مامور به آبادی این محل گردید به پاس خدمات وی از قرآن کریم استخاره نمود که (سوره قصص آیه 30) مشاهده و بدین جهت نام مبارکه نهاده شد.
جاذبه طبیعی
بی شک مهمترین جاذبه طبیعی مبارکه، حاشیه زیبا و فرح بخش زاینده رود می باشد. این ساحل با مزارع و درختان بسیار و مناظر فوق العاده هر بیننده ای را مسحور ساخته و رنج و خستگی زندگی شهرنشینی را از دل می زداید. از لحاظ جاذبه های طبیعی مبارکه رتبه اول را در استان اصفهان داراست که می توان به چشمه حوض ماهی، چشمه سنجدی ، درخت 500 ساله ، سد نکوآباد ، مقبره پیرحاجات ، بیشه زارهای پارک ساحلی سراررود اشاره کرد.
آثار تاریخی
در شهرستان مبارکه چیزی نزدیک به 800 اثر تاریخی شناسایی شده است. از مهمترین این آثار می توان به
قلعه نهجیر مبارکه: این قلعه دارای عمارت ها و دالان ها و حیاط های زیبا با معماری سنتی که در زمان شاه صفی الدین شکارگاه بوده است و در سال 1376 در فهرست ثبت آثار ملی ایران قرار گرفته است.
امامزاده محمدیه مبارکه: شاهزاده عزالدین محمد نواده امام سجاد (ع) واقع در محمدیه می باشد که قدمتی بسیار طولانی دارد.
غارهای قله بزی دیزیچه مبارکه: بر اساس کاوش هایی که توسط اداره باستان شناسی در این مکان صورت گرفته این غارها مربوط به دوره پارینه سنگی یعنی حدود 40 الی 50 هزار سال پیش قرار گرفته است.
زبان و گویش مردم شهرستان مبارکه
مردم شهرستان مبارکه ایرانی اصیل ، شیعه و فارسی زبان می باشند که اکثرا بومی می باشند. در بعضی نقاط روستایی مثل دهسرخ و بعضی محلات شهر طالخونچه علاوه بر زبان فارسی ، زبان ترکی ، گویش محلی رایج می باشد.